Για περισσότερες πληροφορίες βλ. Κανονισμό Π.Μ.Σ. στο ΦΕΚ 3808/15.10.2019
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) «Γλώσσα και Πολιτισμός στον γερμανόφωνο χώρο» του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. ιδρύθηκε το 2006 (ΦΕΚ 808/τ.Β΄/4-7-2006) και η επανίδρυσή του, όπως και όλων των Π.Μ.Σ., έγινε το 2018 (ΦΕΚ 3332/τ.Β’/10-8-2018).
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Γλώσσα και Πολιτισμός στον γερμανόφωνο χώρο» έχει (μετά τον Α’ Κύκλο Σπουδών του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος):
-
Β’ Κύκλος Σπουδών: οδηγεί στη λήψη Μεταπτυχιακού Διπλώματος Σπουδών (ΔΜΣ)
-
Γ’ Κύκλος Σπουδών: οδηγεί στη λήψη Διδακτορικού Διπλώματος (ΔΔ)
-
Α’ Ειδίκευση του αντίστοιχου Τομέα του Τμήματος: Γλωσσολογίας – Διδακτικής
-
Β’ Ειδίκευση του αντίστοιχου Τομέα του Τμήματος: Λογοτεχνίας – Πολιτισμού
Κατηγορίες εισακτέων, προκήρυξη θέσεων και αιτήσεις:
Δεκτοί/ές στον Β’ Κύκλο Σπουδών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Γλώσσα και Πολιτισμός στον γερμανόφωνο χώρο» γίνονται κατόπιν εξετάσεων πτυχιούχοι:
-
Τμημάτων Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας
-
Τμημάτων συναφών επιστημονικών χώρων:Πανεπιστημίων της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και Τμημάτων Τ.Ε.Ι. συναφούς γνωστικού αντικειμένου (βλ. Άρθρο 3 του Κανονισμού Π.Μ.Σ.).
Περίοδος αιτήσεων: συνήθως τέλος Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου (βλ. προκήρυξη Ιουνίου)
Εξετάσεις:
-
Η γραπτή εξέταση και η προφορική συνέντευξη (βλ. και Άρθρο 4 του Κανονισμού Π.Μ.Σ.) διεξάγονται στη γερμανική και στην ελληνική γλώσσα.
-
Προκαθορισμένη ύλη δεν υπάρχει, απαιτούνται επαρκείς γνώσεις των αντικειμένων της Ειδίκευσης, την οποία θέλουν να ακολουθήσουν στο Π.Μ.Σ. Συνιστάται, όμως, στους/στις υποψήφιους/ες να μελετήσουν τις καθιερωμένες στην Ειδίκευσή τους διαδικασίες όσον αφορά τη μεθοδολογία έρευνας (ερευνητικά εργαλεία) και τη σύνταξη επιστημονικών κειμένων (π.χ. σύνταξη σχεδίου έρευνας). Στη Βιβλιοθήκη του Τμήματος (αναζήτηση στο https://www.lib.auth.gr) υπάρχει υπερεπάρκεια βιβλίων σχετικά με θέματα παραγωγής επιστημονικών κειμένων στην έρευνα.
-
Στόχος της εξέτασης είναι να αξιολογηθούν1. η ικανότητα κατανόησης και παραγωγής επιστημονικού λόγου στη γερμανική και στην ελληνική γλώσσα,2. η ικανότητα κριτικής σκέψης των υποψηφίων καθώς και3. οι δεξιότητες διαχείρισης επιστημονικών θεμάτων, και ειδικά κατανόησης και παραγωγής επιστημονικών κειμένων σχετικών με τα αντικείμενα της κάθε Ειδίκευσης.
-
Η συνέντευξη (στη γερμανική γλώσσα) αποσκοπεί στο να διερευνήσει τα ευρύτερα ενδιαφέροντα των υποψηφίων, τα κίνητρά τους για τις επιδιωκόμενες σπουδές και τις ειδικότερες επιστημονικές κλίσεις τους.
Η διάρκεια φοίτησης Β’ Κύκλου Σπουδών είναι 4 εξάμηνα κατ’ ελάχιστον με δυνατότητα
-
αναστολής φοίτησης 2 εξαμήνων
-
παράτασης (σε ειδικές περιπτώσεις) 2 εξαμήνων πέραν της κανονικής φοίτησης για τη σύνταξη και κατάθεση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας (βλ. και Άρθρο 5 του Κανονισμού Π.Μ.Σ.)
-
9 υποχρεωτικά κατ’ επιλογήν στη Γερμανική (με την εξαίρεση ορισμένων μαθημάτων)
-
ερευνητικό σεμινάριο ειδίκευσης (Kolloquium)
-
εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας (βλ. και Άρθρο 6 του Κανονισμού Π.Μ.Σ.)
Σημείωση: Η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική. Αδικαιολόγητη απουσία πέραν των 3 συνεδριών οδηγεί στη διαγραφή από το μάθημα. Εάν ένας/μία μεταπτυχιακός/ή φοιτητής/τρια (ΜΦ) αποτύχει σε ένα μάθημα, δεν μπορεί να το επαναλάβει. Οφείλει να το αναπληρώσει με κάποιο άλλο μάθημα σε επόμενο εξάμηνο.